Eva Lotta / Simen Langeland ,
"Timeline / View"

Galeria creart
Piața Alexandru Lahovari nr. 7, București

28 Februarie - 2 Martie 2022

Curator:

Înapoi

Eva Lotta / Simen Langeland ,
"Timeline / View"


Galeria creart
Piața Alexandru Lahovari nr. 7, București

28 Februarie - 2 Martie 2022

Curator:

Înapoi

Eva Lotta - Timeline

LUCRAREA ESTE BAZATĂ PE POVESTEA DE VIAȚĂ A TREI ROMÂNI CARE TRĂIESC CU HIV ÎN ROMÂNIA: R, D ȘI I

„M-au inspirat toții românii cu care am vorbit. Au vorbit despre stigmatizare și prejudecăți. Mi-au spus despre frica de a spune celor din jur că trăiesc cu HIV și cum au fost tratați de personalul sanitar din spitale. Au vorbit despre izolare. Aceasta este o problemă care se reflectă în familii, în căutarea lor de iubire și relații. Are și consecințe asupra posibilităților de a obține un job și o casă. Am impresia că persoanele cu HIV trăiesc lângă societate și că problemele cu care aceștia se confruntă au impact asupra multor domenii precum, dragostea, prietenia, familia și performanţa. Lucrarea mea de artă este o „umbrela” pentru toate și arată cum societatea îi maltratează pe acești oameni, aceste trupuri și aceste inimi.” - Eva Lotta

Eva Lotta are experiență importantă în domenii precum film, media și predare, studiind media și film pentru profesori la Colegiul Bislet din Oslo. În 1989-1999 devine manager producție de documentare la Fenris film, iar din 2008 începe să joace în filme locale. În 2012 devine instructor de dramă și improvizație la școala de artă St. Croix. Din 2015 începe să lucreze cu refugiați. Proiectele sale au fost puse în scenă în spații și locații diferite, inclusiv în penitenciarele norvegiene.

Simen Langeland - View

LUCRAREA ESTE BAZATĂ PE POVESTEA DE VIAȚĂ A LUI SEBASTIAN (persoană care trăiește cu HIV în România)

„Persoanele cu HIV se pot confrunta cu stigmatizarea și frica din partea concetățenilor lor, acest lucru este adevărat într-un context Nowegian și este cu atât mai acut pentru cei care trăiesc cu HIV din România. Sebastian avut multe provocări în acest sens. HIV este considerat un tabu în societatea românească, de exemplu medicii ar refuzat să-l trateze pe Sebastian când au aflat despre statusul său HIV. Proiectul personal al lui Sebastian, grupul online de suport pe care îl manageriază, indică faptul că este dificil pentru persoanele cu HIV din România să găsească prietenie și companie.” - Simen Langeland

Simen Langeland este un artist vizual din Bergen. Artistul a studiat arta la colegiul de artă și design (acum facultatea de artă și design). El operează independent în domeniul artelor vizuale și ilustrației. Artistul aplică o expresie detaliată și suprarealistă temelor creațiilor sale. Lucrările sale sunt prezentate în galerii și ca picturi murale. De asemenea, colaborează cu clienți din sectorul cultural ca ilustrator. În prezent locuiește în Bergen, Norvegia. Simen spune: “Desenul a fost întotdeauna o modalitate pentru mine de a comunica observații și experiențe într-un mod mai bogat decât prin text și vorbire.”

Expoziția semnal face parte din proiectul "When ContempArt helps social!" organizat de Asociația Semper Musica. Cu ocazia proiectului 15 artiști români și norvegieni vor expune în Galeria Creart 15 creații artistice legate de dificultățile și provocările vieții cu HIV din Norvegia și România. 

Proiect finanțat prin Granturile SEE 2014-2021 în cadrul Programului RO-CULTURA.