Marius Lupoian / Thomas Johansen & Jorge Lera / Vanja Marie Larsen & Fredrik Lindberg Nielsen,
"Balconul / Flower/ Silent Streets"

Galeria creart
Piața Alexandru Lahovari nr. 7, București

31 Ianuarie - 3 Februarie 2022

Curator:

Înapoi

Marius Lupoian / Thomas Johansen & Jorge Lera / Vanja Marie Larsen & Fredrik Lindberg Nielsen,
"Balconul / Flower/ Silent Streets"


Galeria creart
Piața Alexandru Lahovari nr. 7, București

31 Ianuarie - 3 Februarie 2022

Curator:

Înapoi

Marius Lupoian - Balconul

LUCRAREA ESTE BAZATĂ PE POVESTEA DE VIAȚĂ A DOMNULUI C. (persoană care trăiește cu HIV în Norvegia)

„Filmul B A L C O N U L este un scurt metraj de artă cu un puternic mesaj social și educativ. Personajul principal al filmului meu este Luca, un tânăr student care contactează virusul HIV fără să știe cum și de unde. Viața lui ia o turnură dramatică în momentul în care își anunță familia că trăiește cu acest virus. Prin acest film artistul și-a propus să scoată în evidență un flagel îngrijorător la nivelul societății în care trăim și anume IZOLAREA: a noastră față de ceilalți, a celorlalți față de noi, a noastră față de noi înșine.” - Marius Florin Lupoian

Marius Florin Lupoian are 33 de ani și este regizor, actor, pilot de elicopter și manager cultural. A absolvit Facultatea Artele Spectacolului de Teatru în anul 2009 la clasa Suto Andras și Masterul în Arta Regizorului la U.A. Tg. Mureș în 2011 sub îndrumarea Oanei Leahu și a lui Christian Teodor Popescu. Ca actor a jucat atât în teatre independente cât și în teatre naționale sau de stat. Amintim roluri ca Mundo în Piața Roosevelt în regia lui Radu Afrim, Barnardo în Hamlet, în regia Adei Lupu, Ernst în Deșteptarea Primăverii, în regia lui Cristian Ban (T.N. M.Eminescu Timișoara).

Thomas Johansen & Jorge Lera - Flower

LUCRAREA ESTE BAZATĂ PE POVESTEA DE VIAȚĂ A LUI SEBASTIAN (persoană din România care trăiește cu HIV)

“Cuvântul FLOARE a fost menționat de Sebastian în timpul interviului pe care l-a avut cu artiștii. L-am întrebat: atunci când lași deoparte toate definițiile, preferințele și personalitatea ta, atunci cine ești? El a răspuns: O floare. Îl vedem pe Sebastian ca pe o persoană luminoasă, încrezătoare, care iubește să ajute și să-i sprijine pe alții trăind cu HIV. Ajutându-i să fie puternici și arătându-le posibilitatea de a trăi o viață fericită chiar și cu HIV în România.” - Thomas Johansen & Jorge Lera

Numele artiștilor sunt Thomas Johansen, 42 de ani, și Jorge Orlando Lera, 41 de ani. Ambii locuiesc în Oslo, Norvegia. Jorge este un artist polonez cu experiență în dansul contemporan, iar Thomas este un dansator care a descoperit dansul la bară în noiembrie 2020. Cei doi au început să se antreneze, să exploreze și să creeze împreună, mixând dansul la bară și dansul contemporan. Anul acesta cei doi au interpretat o piesă în cadrul Pride Art Oslo 2021.

“Munca noastră este întotdeauna influențată și inspirată de relațiile umane sub toate formele. Suntem curioși și cercetăm teme din direcția identității, intimității, distanței și nevoii de apartenență în relații. Amândoi avem și oameni în viața noastră care trăiesc cu HIV.”

Vanja Marie Larsen & Fredrik Lindberg Nielsen - Silent Streets

LUCRAREA ESTE BAZATĂ PE POVESTEA DE VIAȚĂ A DOMNULUI D. (persoană din România care trăiește cu HIV)

„Viziunea noastră pentru film este să creăm o imagine poetică sub forma unui eseu video, care ia atitudine și răspunde la întrebarea: Cum este să trăiești cu HIV în România? Astfel filmul prezintă poze cu viața de zi cu zi din România (străzi, parcuri etc.) După întâlnirea cu Dan în care ni s-a prezentat situația sa unică, am fost amândoi de acord că filmul ar trebui să descrie perspectiva unei persoane și gândurile sale despre cum este să trăiești cu HIV: provocări, familie, rușine, emoții, singurătate, dragoste, frică, speranță...” - Vanja Marie Larsen & Fredrik Lindberg Nielsen

Sunt o mică echipă de film înființată în 2011. De atunci, au făcut în principal documentare, filme și reclame pentru diferite medii și ONG-uri active în domeniul sănătății. O caracteristică comună în filmele lor a fost întotdeauna de a transmite puternic povești vulnerabile cu ființa umană în centrul atenției.

Artiștii menționează: „Noile condiții de trăire ne-au condus în mod constant către noi teme, care pentru noi sunt subiecte importante pe care trebuie să le spunem și să le transmitem mai departe. Sunt lucruri pe care le-am experimentat, pe care dorim să le împărtășim în continuare.”

Expoziția semnal face parte din proiectul "When ContempArt helps social!" organizat de Asociația Semper Musica. Cu ocazia proiectului 15 artiști români și norvegieni vor expune în Galeria Creart 15 creații artistice legate de dificultățile și provocările vieții cu HIV din Norvegia și România. 

Proiect finanțat prin Granturile SEE 2014-2021 în cadrul Programului RO-CULTURA.