Andreea Chirică / Sorina Vazelina ,
"The positive life / Hivandfriends_loveliesandties"

Galeria creart
Piața Alexandru Lahovari nr. 7, București

18 Februarie - 21 Februarie 2022

Curator:

Înapoi

Andreea Chirică / Sorina Vazelina ,
"The positive life / Hivandfriends_loveliesandties"


Galeria creart
Piața Alexandru Lahovari nr. 7, București

18 Februarie - 21 Februarie 2022

Curator:

Înapoi

ANDREEA CHIRICĂ - THE POSITIVE LIFE

LUCRAREA ESTE BAZATĂ PE POVESTEA DE VIAȚĂ A DOMNULUI P. (persoană care trăiește cu HIV în Norvegia)

“Lucrarea este o bandă desenată povestitoare a unei conversații între tânărul P. cu mai vârstnicul P., despre intimitate și viața de cuplu. Dacă s-ar putea întâlni, oare ce și-ar sfătui domnul P. din prezent, eul său mai tânăr (sau orice tânăr sau femeie care este diagnosticată cu HIV). Banda acoperă chestiuni precum partenerii sexuali, cum să te confrunți cu singurătatea atunci când trăiești cu HIV, care sunt concepțiile greșite comune printre tinerii diagnosticați cu HIV/SIDA, cum pot depăși stigmatizarea și rușinea de a le dezvălui altor persoane că trăiesc cu HIV și alte teme conexe.” - Andreea Chirică

Andreea Chirică este artist și autor de romane grafice. A publicat în 2011 cartea „The year of the pioneer” cu care a participat la Comic Con New York și la Salonul Internațional de Bandă Desenată de la Barcelona. Al doilea roman grafic, „Home Alone”, a participat la expoziția centrală Romanian Design Week 2017 și a primit premiul pentru ilustrație la „Cele mai frumoase cărți din România”, tot în 2017. A publicat bandă desenată și ilustrație în The Guardian, LA Times, Die Tageszeitung, Re:public Sweden, Elle Romania, Scena9, DOR etc. De asemenea, a expus la Residenzpflicht Berlin, Kunstraum Walcheturm Zürich, Visual Kontakt Cluj, creart Gallery București, Centrul Mora București, Muzeul Național de Artă Contemporană București etc.

SORINA VAZELINA - Hivandfriends_loveliesandties

UCRAREA ESTE BAZATĂ PE POVESTEA DE VIAȚĂ A DOMNULUI H. (persoană care trăiește cu HIV în Norvegia)

“Lucrarea e concentrată în jurul subiectului iubirii, a vieții cu HIV în relații toxice și a resurselor care stau la îndemâna fiecăruia din noi, fie că le găsim în interiorul nostru, fie că regăsim sprijinul în prietenii din jur.” - Sorina Vazelina

Lucrarea artistei este o bandă grafică desenată care include două povești, povestea Anei și povestea domnului H., ambele mergând în paralel. În timp ce Ana are în vedere o căutare, domnul H povestește modul și momentul în care a aflat că trăiește cu HIV și impactul pe care acest status l-a avut asupra sa.

Ilustrator. E una jumătate designer grafic, un sfert ilustratoare și o pătrime autoare de benzi desenate (scena9). Până acum artista a lucrat în două studiouri de comunicare vizuală: Synopsis Media, în Timișoara, și It's Everyday, în București. Benzile desenate i-au fost publicate de Hardcomics, Kus Komics, Centrala UK și Novo Doba Belgrad. Obișnuia să fie contribuitor la revistele: Esquire, Playboy și Regard. Unele dintre proiectele în care a fost implicată includ: identitatea vizuală pentru Noaptea Albă a Galeriilor din București, 100towatch.ro și Cartea lui George, un compendiu de caricaturiști români. În 2015 a câștigat premiul pentru cea mai bună carte în ediție limitată, la concursul Cele mai frumoase cărți din România (Cele Mai Frumoase Cărți).

Expoziția semnal face parte din proiectul "When ContempArt helps social!" organizat de Asociația Semper Musica. Cu ocazia proiectului 15 artiști români și norvegieni vor expune în Galeria Creart 15 creații artistice legate de dificultățile și provocările vieții cu HIV din Norvegia și România. 

Proiect finanțat prin Granturile SEE 2014-2021 în cadrul Programului RO-CULTURA.