Adi Bulboacă,
"Staging the Stage"

Galeria creart
Piața Alexandru Lahovari nr. 7, București

3 septembrie - 3 noiembrie 2019

Opening: 3 septembrie 2019, 20.00-22.00

Curator: Răzvan Ion

Înapoi

Adi Bulboacă,
"Staging the Stage"


Galeria creart
Piața Alexandru Lahovari nr. 7, București

3 septembrie - 3 noiembrie 2019

Opening: 3 septembrie 2019, 20.00-22.00

Curator: Răzvan Ion

Înapoi

„Bulboacă creează imaginea imaginând locuri noi, suprarealiste chiar, uneori dincolo de ideile regizorului sau ale scenografului de teatru. El transformă fotografia de teatru în fotografie pusă în scenă (fotografie înscenată), fiind familiarizat cu limbajul vizual al cinematografiei și selectând cu atenție elementele vizuale. Astfel, lucrările sale fotografice trezesc amintiri narative în mintea spectatorului, care alcătuiește o poveste proprie înainte chiar de a vedea spectacolul. Utilizând mecanismele mentale deduse ale publicului și memoria teatrală a acestuia, fotografiile sale generează un aspect cu totul personal. Bulboacă este artistul-fotograf care oferă publicului o imagine statică și îi permite să genereze începutul, mijlocul sau finalul propriei narațiuni.“ (Răzvan Ion)

Adrian Bulboacă este fotograf, specializat în fotografia de teatru. Primele fotografii le-a realizat la vârsta de 16 ani. A fotografiat peste 1000 de producții  în toate teatrele naționale din țară și a lucrat cu regizori din toate generațiile, printre care Radu Afrim, Mihai Măniuțiu, Gianina Cărbunariu, Silviu Purcărete, Alexandru Dabija, Catinca Drăgănescu, Bobi Pricop, Eugen Jebeleanu, Radu Nica, Carmen Lidia Vidu și alții. A documentat întregul proces de lucru al spectacolului „Rinocerii”, regizat de Robert Wilson, și a fotografiat producțiile lui Robert Lepage în trei orașe europene. A expus în spații ca Muzeul Național de Artă Contemporană, Palatul Kalinderu sau Institutul Cultural Român din Paris. Trăiește și lucrează la București.

Răzvan Ion este teoretician, curator și manager cultural. A fost profesor asociat la University of California, Berkeley; Lisbon University; Central University of New York; University of London; Sofia University; University of Kiev etc. A ținut prelegeri și conferințe la diferite instituții academice și de artă precum Witte de With, Rotterdam; Kunsthalle Vienna; Art in General, New York; Calouste Gulbenkian, Lisabona; Casa Encedida, Madrid etc. Este co-fondator al Bucharest Biennale, Pavilion Journal și Reforma Photo Days (împreună cu Eugen Rădescu). Ca artist a expus în Bucharest Biennale, Poznan Biennial, SKC Gallery - Belgrad, Muzeul Național de Artă – Cluj-Napoca, ICA – București, NY Experimental Festival, InterFACES – Bangkok, Centro Cultural del Matadero – Madrid, Going Public - Milano, International Photo Ljubljana, CCA Ekaterinburg, Muzeul Național de Artă – Timișoara, ICA Budapesta, New Langton – San Francisco etc. A fost profesor la Universitatea București, unde a predat un curs de gândire critică și studii curatoriale. Recent a curatoriat Bucharest Biennale 8 împreună cu Beral Madra. Este coodonator al creart Gallery din 2017. Trăiește și lucrează la Viena.

Imagine: Adi Bulboacă, "Un exercițiu de Commedia del’Arte“ (regia: Tudor Lucanu), print on paper, 2012.