Crenguța Mitrofan,
"Glasurile Vântului"

Galeria creart


25 octombrie - 20 noiembrie 2023

Opening: 25 octombrie 2023, 6:30 PM

Curator: Ana Daniela Sultana

Înapoi

Crenguța Mitrofan,
"Glasurile Vântului"


Galeria creart


25 octombrie - 20 noiembrie 2023

Opening: 25 octombrie 2023, 6:30 PM

Curator: Ana Daniela Sultana

Înapoi

Glasurile Vântului

CRENGUȚA MITROFAN

„Pendulând de trei decenii între România și Austria, Crenguța Mitrofan a reușit să integreze armonios personalității sale cele două spații ale geografiei sale interioare, fiecare cu specificul său. Totuși, de curând, a avut revelația faptului că doar acasă asculți cu adevărat «glasurile vântului». Ulterior, a auzit această idee dezbătută într-o emisiune radiofonică despre Novalis, unul dintre cei mai reprezentativi gânditori ai romantismului german, și a realizat cât de universală este această imagine poetică subtilă și complexă care, deși implică o anume dinamică și mecanică a mișcării, este, de fapt, o expresie a timpului oprit în loc, un imbold de a trăi momentul prezent. Expoziția de față face trimitere, prin modalitatea de expunere a lucrărilor realizate de Crenguța Mitrofan, la  felul în care poate fi perceput sunetul vântului, care - la fel ca alte sunete aparent banale precum croncănitul pescărușilor sau al ciorilor, plesnetul valurilor sau foșnetul frunzelor - aduce deseori un sentiment melancolic, nostalgic, trist-frumos, prolific exprimat în poezie, în filosofie și nu numai.” - Ana Daniela Sultana

Crenguța Mitrofan este artistă vizuală născută în România, la Piatra Neamț. De mai bine de treizeci de ani locuiește în Austria, unde a studiat pictura cu reputați artiști precum Christian Ludwig Attersee și Edgar Tezak. Activează în domeniul educației artistice, desfășurând, totodată, o activitate expozițională atât în România, cât și în Austria.

Ana Daniela Sultana este curatoare și publicistă, absolventă a Universității a de Artă Aplicată din Viena. Publică articole în revista ARTA, Orizonturi Culturale Italo-Române și pe agentiadecarte.ro. Colaborează cu institute culturale, muzee, centre de artă și cu numeroase galerii de artă contemporană.